PFL

PFL staat voor “Pre-Fader Listen” en het is een functie die wordt gebruikt in geluidstechniek en mengpanelen. PFL stelt geluidstechnici in staat om individuele audiokanalen te beluisteren voordat ze worden gemengd met andere kanalen en naar de uiteindelijke mix worden gestuurd.

Wanneer een audiokanaal in PFL-modus wordt gezet, wordt het signaal van dat kanaal naar de PFL-uitgang gestuurd, meestal via een koptelefoon of een aparte luidspreker. Dit stelt de geluidstechnicus in staat om het specifieke kanaal geïsoleerd te beluisteren en de details van het geluid te beoordelen, zoals de balans, het volume en de kwaliteit.

Het belangrijkste kenmerk van PFL is dat het het signaal beluistert vóór de fader. Dit betekent dat de geluidstechnicus het signaal kan horen zoals het binnenkomt op het mengpaneel, zonder enige invloed van de faderinstellingen of andere bewerkingen die na de fader plaatsvinden. Dit is vooral handig bij het nauwkeurig afstellen van individuele kanalen en het opsporen van eventuele problemen in het signaal.

PFL kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden in de geluidstechniek. Het kan worden gebruikt om geluidsniveaus te controleren, om te luisteren naar specifieke instrumenten of vocale partijen, of om problemen zoals ruis, vervorming of faseproblemen op te sporen. Door gebruik te maken van PFL kunnen geluidstechnici het geluid nauwkeurig bewerken en aanpassen voordat het wordt gemengd met andere kanalen en naar de uiteindelijke mix gaat.

Het is belangrijk op te merken dat PFL een individuele luisterfunctie is en dat het geluid dat via PFL wordt beluisterd niet wordt gehoord door het publiek of andere luisteraars. Het is puur bedoeld voor monitoring en afstelling tijdens het mengproces.